Intro: don`t skip, că mă prind!!
Bună, dragii mei!
Mă bucur că ați revenit aici, în cuibușorul meu (nu de nebunii) de pe internet, singurul meu intermediu prin care să comunic cu voi toți în același timp!
Sincer? Mi-era dor de voi. Dar asemenea perioadă aglomerată precum ultimele săptămâni, mai rar întâlniți.
Vă voi spune pe scurt ce mai e nou la mine în ultima vreme, ca mai apoi să trecem la treabă!
Am fost la preselecții la Vocea României. Un real succes, vă mulțumesc pentru toate mesajele superbe pe care mi le-ați trimis, sunteți minunați.
Am avut simulările de bac. Hmmm, se putea mai bine, însă sunt mulțumită de ce am făcut și acum măcar știu unde e nevoie să insist cu învățatul.
Mi-am luat ochelari și mă simt….nouă…Dacă există acest sentiment.
Cam atât. Remarcabil cel puțin.
SĂ TRECEEEEEMMMM *TOBE* LAAAA TREABĂĂĂĂĂĂĂĂĂ!!!!! Ok destul…
Cum să înveți cu ușurință și pe o perioadă lungă eseurile/comentariile la română?
*Menționez că sursa acestor informații și tehnici este una acreditată și acceptată de către Ministerul Învățământului, fiind preluate preponderent din ”Mic ghid de învățare rapidă și eficientă”, editura Delfin.*
Citirea interogativă:
În cazul în care acest concept este nou pentru voi, vă spun eu pe scurt despre ce e vorba: se spune că a citi și reciti un text nu este suficient pentru a-l înțelege și a-l reține temeinic.
Pentru extragerea și înțelegerea informațiilor dintr-un eseu, e foarte util să-ți pui permanent întrebări de tipul: De ce? Cum anume? În ce scop? Unde? Când? Așa vei ajuta informația să devină logică și inteligibilă, creierul tău percepând-o ca pe un lucru demn de reținut. Mai mult, așa vei deduce cât de bine ai înțeles despre ce este vorba.
Exemple: Când a fost publicată opera? În ce context? Cărei perioade aparține? Care este ideea principală a acestui capitol?
Lectura progresivă a materialului
În cazul în care întrebările nu sunt neapărat preferatele voastre, există (datorită oamenilor de știință) și alte tehnici de învățare ușoară a materialelor didactice (uhhh limbaj formal, mrrr).
După muuulte încercări, este mai mult decât evident că NU poți învăța un material de studiu FORȚAT. Sau îl reții pentru două ore, iar după ce te ascultă, lași în clasă tot ce știai despre flora și fauna României și ajungi acasă purificat de orice informație pe care creierul tău a perceput-o ca fiind inutilă. Nimic nu e obligatoriu (în afară de bac, aia e…).
Lecturarea temeinică a unui text se face în trei pași (numărul trei e caracteristică a basmului, remember that!!! Hehe 😉 )
Revenind la cei trei pași:
Familiarizează-te cu tema textului, citindu-l integral. Observă pe parcurs ce îți atrage atenția, ce ți se pare dificil, ce îți stârnește curiozitatea etc. Nu te chinui să reții totul din prima. Doar citește-l cu atenție.
Recitește textul. De data asta, citește mai lent, eventual cu voce tare, identificând ideile principale, mai exact ce reții tu din tot acel text. Important este să găsești ordinea logică a idelor pentru a identifica mesajul textului.
Acum… vine partea ce mai ușoară. Nu glumesc 😉 Este partea unde, cu un creion în mână, vei scrie rezumatul textului, care cuprinde definiții, idei principale și secundare, argumente pro/contra, concluzii etc.
RECAPITULAREA: tot în trei pași. Evident:
Recitește rezumatul;
Rescrierea rezumatului, fără a te ”inspira” din cel original;
După câteva ore, poate chiar o zi, rescrie rezumatul, tot fără a-ți arunca ochii peste primul. Dacă reușești să-l scrii aproape integral, înseamnă că ai reușit să înveți corect. Congrats, baby! Dacă nu, reia procesul. 😉
Cât despre mine…eu fac altfel
Gata cu partea teoretică:
Pentru mine, cel mai bine a funcționat metoda 1. , întrucât mi-a fost foarte ușor să rețin ideile în ordine cronologică. La mine nu a funcționat niciodată învățatul mecanic, nu am reușit să tocesc la nicio materie și am fost nevoită, așadar, să găsesc variante utile pentru a reține materiale.
Pentru a crea mediul ideal de învățat, aerisesc întotdeauna camera, eliberez și ordonez lucrurile pe birou, îmi pregătesc toate materialele și îmi pun muzică menită să mă ajute cu concentrarea (vezi link AICI) și, cel mai important, îmi PROPUN cu seriozitate să fiu producitvă. Recunosc că mă las distrasă din când în când de telefon, nu mă pot abține din a vă răspunde la mesaje pe Instagram, însă nu-mi uit scopul și revin la lectură cât mai curând (și nu întrerup in mijlocul capitolului, ci după ce termin o anumită tema/secțiune).
Mai mult, am descoperit de curând conceptul de ”colour coding” și mi se pare că oferă materialelor de lucru un aspect foarte plăcut și am impresia că mă ajută cu adevărat să învăț mai eficient (pentru că-mi place mai mult cum arată caietele…).
Dragilor, astea sunt metodele prin care eu reușesc să învăț ceea ce îmi propun în materie de eseuri, însă aceleași metode (readaptate) sunt extrem de utile și pentru celelalte materii, așadar știu că vă vor fi de ajutor și vă vor motiva să vă apucați de învățat temeinic (nu de alta, dar vine capacitatea/bacul).
Aștept cu nerăbdare părerile voastre atât în secțiunea de comentarii, pe Instagram sau pe Facebook 🙂
Vă îmbrățișez și CRED ÎN VOI! Știu că sunteți oameni competenți și inteligenți și sunt convinsă că dacă ne propunem ceva, PUTEM!
Pupici cu aromă de marțipan!
Din punctul meu de vedere e mult mai important sa stii sa faci eseurile! Eu sunt clasa a12a,fac meditații ,ni se povestește opera iar eu fac eseul ghidându-ma după o fisa unde am Tema,geneza,conflictul etc,lucruri pe care le pot deduce singura după un Exercițiu lung de scris ! Nu trebuie sa invat,trebuie sa le înțeleg și automat făcându-le singura rețin mai ușor . In condiții de stres,la bac dacă înveți cap coada atâtea opere e posibil sa ai un blocaj sa nu te mai poți concentra și sa uiti,in schimb dacă sti ce trebuie sa faci logic te vei descurca .
Bafta la bac Maria și bafta tuturor ! Săracii de noi!😂
Bunăăăă, draga mea! Într-adevăr, sunt EXTREM de importante materialele de pe care înveți! Mulțumesc pentru gândul bun și îți doresc și ție muuult spor la învățat, scumpo! Nu suntem săraci, suntem chiar norocoși că suntem aici și PUTEM face ceva remarcabil! Așa că hai să-l dovedim pe dl. Bac/Examen Național!! <3