O rățușcă stă pe lac, BAC BAC BAC!

Nu vă speriați de titlu, promit că acest articol va fi unul blând, de vară, poate chiar motivant pentru viitoarele victime, pardon, viitorii elevi de clasa a 12-a.

Ce vă pot spune 100% sigur este că presiunea bacului propriu-zis va fi de 7898747 de ori mai mică decât cea pusă pe voi de către profesori, rude, prieteni, pisică etc.

Adică nu vă panicați dacă mamele voastre nu vă mai întreabă dacă ați mâncat în ziua respectivă, ci dacă ați învățat caracterizarea personajului la ,,Ion„ sau dacă i-ați aflat enigma Otiliei. 😉

Vă mărturisesc că eu încă nu realizez că s-a terminat liceul și că nu mai am de mers la nicio pregătire sau de făcut teme. Mă simt eliberată și, în același timp, aglomerată de conceptul de facultate. Deja am emoții, dar deviem de la subiect.

Notele mele la bac au reflectat aproape exact cât efort am depus ca să învăț la fiecare materie: română – 9.10 (mergea un 9.50, dar n-am mai făcut contestație), biologie – 9 (am învățat doar la pregătire, în rest abia dacă am deschis vreun manual/material) și mate – 8.10 (luând în considerare că am învățat tabelul cu derivate și integrale cu o săptămână înainte, e rezonabil. Niciodată nu mi-a plăcut matematica. Și am fost la mate-info…). Eu din septembrie până în noiembrie am făcut pregătire la informatică (a treia materie de bac) și, într-un final, am înțeles că programarea nu e pentru mine. Fizica nu-mi place, chimia mă refuză, așadar… a rămas în ecuație biologia. Mi-a fost ATÂT de frică de ideea că am de tocit, încât eram oripilată de gândul că voi avea de învățat două manuale a câte 100 de pagini fiecare. SURPRIZĂĂĂĂ! Nu a fost așa! Vă zic cu toată sinceritatea, biologia a devenit materia la care îmi era cel mai drag să mă duc la pregătire și la care să învăț.  Este atât de frumos și de logic totul, încât nici nu mai vezi ca pe o povară faptul că înveți câțiva termeni științifici. RECOMAND BIOLOGIA CA A TREIA MATERIE DE BAC!!!

Așadar, luând în considerare câteva din ideile enunțate anterior, putem sintetiza astfel:

1) Învață constant!

Nu voi exagera spunând că m-am apucat de învățat dintr-a 9-a pentru bac, însă pot afirma că n-am avut goluri prea mari de umplut din urmă. Ce a presupus asta? Am fost la ore, am ținut pasul cu materia an de an și, drept urmare, n-am avut stresul recuperării materiei demult uitate. N-am fost vreun copil eminent și am lipsit destul de des de la școală, însă am avut grijă să nu las nimic la voia întâmplării. Asta a fost foarte important pentru mine!

2) Nu rămâne în urmă cu materia cu gândul că ,,ai timp să recuperezi„.

Nu sări peste capitole întregi la mate/bio/chimie/fizică, consolându-te cu melancolica idee a trecerii ireversibile a timpului și spontana revelație că a 12-a trece repede și mai bine te bucuri de colegi și curtea școlii decât să înveți. NOPE.

3) Fii organizat!

Mini clickbait alert: pentru muulte poze și idei de organizare a spațiului de ,,muncă„, dar și pentru sintezele tuturor operelor și curentelor literare pentru limba română, intrați pe contul meu de Instagram dedicat acestei nișe (@joyful_studies).

4) Fii conștient că, dacă faci pregătire, aaapăi în alea două ore trebuie să-ți facă creierul scurt-circuit de câtă atenție depui ca să acumulezi cât mai multă informație!

Trebuie să mă credeți când vă spun că eu tot ce am știut pentru bac a fost din ce am învățat la pregătiri, foaaaarte puțin din ce am încercat eu să învăț acasă. Deci PAY ATTENTION și mergeți la pregătiri cu mindset-ul de ,,în următoarele două ore voi da tot ce am mai bun pentru a reține cât mai mult din informația pe care o voi primi„. La mine asta a fost baza. Hope it works for you too!

5) Nu lăsa TOTUL pe ultima lună!

Nu zic să te apuci de recapitularea finală din februarie, deși n-ar fi un lucru rău, dar nu te baza pe mitul că ,,iei bacul și dacă începi să înveți tot în mijlocul lunii mai„. Da, îl iei, dar nu pot garanta că vei fi mulțumit de rezultate. Acum, vă dați seama, nu vă pune nimeni să învățați eseurile la română din februarie, deoarece, sincer vă spun, le-am învățat cu două săptămâni înainte de bac, dar aveam deja idee despre ce e vorba în fiecare dintre opere. În primă fază, am început prin a citi eseurile regulat, cam o dată pe săptămână, apoi am construit pentru fiecare plan de idei, schemă logică (pe toate le găsiți pe @joyful_studies), pentru iunie rămânând doar să învăț detaliile și caracteristicile prozodice și de compoziție. Trust me, totul a fost mult mai ușor, întrucât creierul meu știa deja despre ce e vorba, nu era nimic nou, ci doar o aprofundare a ceva deja cunoscut. Apropo, am scris de curând un articol despre cum să înveți mai ușor eseurile la română!

6) Fii pozitiv!

Dacă începi clasa a 12-a cu gândul că va fi un an de calvar, că vei claca sub presiune și că nu vei putea să înveți tot ce e nevoie pentru niște note rezonabile, cel mai probabil vei primi aceste stări din pricina faptului că ai dat curs unor astfel de manifestări. Pe de altă parte, credeți-mă, mai bine să vă considere toți nebuni atunci când spuneți că ,,eu sunt la zi cu materia, I can handle this, totul merge strună, învățatul este ușor și natural„ (chiar dacă nu este în totalitate așa, însă ce rostiți compune programul după care rulează creierul vostru!), decât să începeți cu stângul și să vă impuneți niște bariere inexistente.

7) Keep it healthy!

(spuse fata care în ultimele 3 luni dinaintea bacului a mâncat 5 borcane de Nutella…)

Serios vorbind, cum vă mențineți corpul și starea generală de bine e foaaarte important într-o astfel de perioadă. Luați-vă aportul zilnic de dulce, de proteine, beți multă apă, deci, mai pe scurt, asigurați-vă că îi conferiți creierului vostru combustibilul necesar pentru a da randament maxim!

8) Nu vă lăsați copleșiți!

Chit că acest sfat presupune să nu băgați în seamă glumele de genul ,,BAClava, BACon, BACterii, o rățușcă stă pe lac, bac bac bac„ and so on, trebuie să fiți conștienți că lumea din jur vă va întreba NON-STOP : cum stai cu învățatul? Cum merge cu bacul? Ești pregătit? Mai ai de învățat? Dacă pică Sorescu la bac? GOOD LUCK WITH THAT GUYS 😉

Dacă vreți să vă povestesc mai multe despre experiența mea cu bacalaureatul, vă rog să-mi scrieți pe Facebook ( https://www.facebook.com/MariaIlinca.ro/) sau pe Instagram ( https://www.instagram.com/mariailinca.ro/), pentru că știți deja cât de mult iubesc să vorbesc cu fiecare dintre voi și că îmi face deosebită plăcere să vă împărtășesc din cunoștințele mele!

Ne citim data viitoare!

Pupici cu aromă de marțipan!